Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een vordering?
Heeft u van ons een brief of exploot ontvangen maar bent u het niet eens of heeft u al betaald? Laat u ons dat dan per e-mail weten. Vermeld altijd uw dossiernummer! Mocht u al betaald hebben dan verzoeken wij u ons uw betaalafschrift of betaalbewijs toe te sturen.
Hoe tref ik een betalingsregeling?
De aanvraag van een betalingsregeling kan alleen schriftelijk. Vul hiervoor het aanvraagformulier in om in één keer alle relevante gegevens aan te leveren. Vervolgens nemen wij met u contact op over de reactie van onze cliënt of verdere vragen. U kunt ook een e-mail sturen waarna wij u van verdere instructies voorzien. Meer informatie over betalingsregelingen vind u op de pagina betalingsregeling.
Wat moet ik doen nadat ik bericht van Effect Collect heb ontvangen?
U heeft een brief, e-mail of aanmaning ontvangen omdat u een vordering niet op tijd heeft betaald. In de brief, e-mail of aanmaning wordt vermeld waarvoor en welk bedrag u moet betalen. Ook wordt er vermeld binnen welke termijn u moet betalen.
Wat moet ik doen als ik wil wel betalen, maar dat niet kan?
Als u niet in staat bent om de vordering en/of andere schulden te voldoen kunt u daarvoor hulp vragen. U kunt voor diverse vormen van schuldhulpverlening terecht bij financiële zorgverlening, Regionaal Bewind of uw gemeente. Uw verplichtingen blijven wel bestaan, en u krijgt geen direct uitstel van betaling. Wij vragen u wel om ons over schuldhulpverlening te informeren zodat we samen naar een toepasselijke oplossing kunnen kijken.
Wat moet ik doen als ik een bewindvoerder heb?
Laat uw bewindvoerder altijd contact met ons opnemen via onze contactgegevens.
Hoe kan ik Effect Collect bereiken?
U kunt ons op verschillende manieren bereiken. Deze manieren vind u op onze contactpagina.
Wat gebeurt er als ik niet betaal?
Als u niet op tijd betaalt, kan onze opdrachtgever ons vragen om een gerechtelijke procedure te starten. Hiermee wordt aan een rechter gevraagd om u te veroordelen tot betaling van de vordering, rente, incassokosten en proceskosten. Als u door de rechter bent veroordeeld tot betaling kan de deurwaarder onder andere beslag leggen op uw inkomen, banksaldo en roerende zaken. Dit brengt extra kosten met zich mee.
Hoe hoog zijn de incassokosten en wanneer betaal ik deze?
Een onbetaalde rekening kan door de schuldeiser, een incassobureau of een deurwaarder worden verhoogd met incassokosten. Hoe hoog de incassokosten zijn en wanneer die in rekening mogen worden gebracht is vastgelegd in de Wet Incassokosten (WIK).
Wat kan ik doen nadat ik een dagvaarding heb ontvangen?
Een dagvaarding is een officieel document waarmee u wordt opgeroepen om bij de rechtbank te verschijnen. In de dagvaarding staat wat de eis is, de motivering van de eis, en wanneer u bij de rechtbank moet verschijnen. Heeft u geen bezwaar tegen de eis en wilt u verdere kosten voorkomen, dan raden wij u aan de vordering ruim voor de in dagvaarding genoemde zittingsdatum te betalen. Uw betaling moet op tijd door ons kantoor ontvangen zijn. Het bedrag dat u moet betalen staat in de bijlage die bij de dagvaarding is gevoegd. Doet u dat niet, dan kan de rechter u veroordelen om ook de proceskosten te betalen. Bent u het niet eens met de eis, dan kunt u zelf of door middel van een gemachtigde verweer voeren.
Waar bestaan de proceskosten uit?
De proceskosten bestaan in ieder geval uit de kosten voor de dagvaarding, het salaris gemachtigde en het griffierecht. Als de deurwaarder genoodzaakt is om u te dagvaarden zal aan de rechter worden gevraagd om u te veroordelen om de proceskosten te betalen.
Wat moet ik doen nadat ik een exploot van betekening en bevel heb ontvangen?
Het exploot van betekening en bevel is een officieel document waarbij wij u in kennis stellen van een door de rechter uitgesproken vonnis. Het bevat een kopie van een rechterlijke uitspraak waarbij u bent veroordeeld tot betaling. Ook wordt er bevel tot betaling gedaan voor de bedragen waartoe u veroordeeld bent en de na het vonnis gemaakte kosten. U bent verplicht om tot betaling over te gaan. Doet u dat niet, dan kan de deurwaarder onder andere beslag leggen op uw inkomen, banksaldo en/of roerende zaken. Dit brengt extra kosten met zich mee. Het bedrag dat u moet betalen staat in de bijsluiter bij het exploot van betekening en bevel.
Wat moet ik doen nadat de deurwaarder bij mij is langs geweest?
Als er een deurwaarder uit naam van ons is langs geweest heeft de deurwaarder aan u of één van uw huisgenoten een ambtelijk document overhandigd. Wanneer tijdens het bezoek van de deurwaarder niemand thuis was heeft de deurwaarder het ambtelijke document in uw brievenbus gedaan. U herkent een ambtelijk document door de vermelding op de envelop. Een ambtelijk document bevat belangrijke informatie, lees het overhandigde of in een envelop achtergelaten document dan ook goed door.
Welke kosten kan de deurwaarder in rekening brengen?
Een onbetaalde vordering die door een deurwaarder in behandeling moet worden genomen kan leiden tot extra kosten. Voor het in rekening brengen van kosten zijn wettelijke regels opgesteld. Zo kunnen naast de openstaande rekening incassokosten, proceskosten, executiekosten en rente in rekening worden gebracht. Executiekosten zijn de kosten die de deurwaarder voor zijn werkzaamheden, zoals het betekenen van een vonnis en het leggen van beslag, in rekening mag brengen, deze kosten zijn wettelijk vastgelegd in het Besluit Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders (BTAG). Deze tarieven worden jaarlijks aangepast en kunt vinden op de website van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBVG).
Wat moet ik doen als er beslag is gelegd op mijn rekening?
Om te zorgen dat het beslag kan worden opgeheven kunt u:
- Via een ander rekeningnummer de openstaande vordering aan ons betalen;
- De vordering contant bij ons betalen;
- Uw bank verzoeken om versneld een verklaring naar Effect Collect te sturen. De bank dient in deze verklaring te zeggen of er een bedrag kan worden afgedragen, en hoe groot dit bedrag is. Normaal gesproken heeft de bank 2 weken na beslaglegging de tijd om dit te doen.
Neem hiervoor contact op met uw bank.